Libricon

Područja kataloga

Libricon d.o.o.
Bleiweisova 18
10000 Zagreb
T: 01 3776 209
F: 01 3776 209
M: 091 100 1616
E: libricon@libricon.hr

SienaSiena je jedan od najprivlačnijih srednjovjekovnih gradova Toskane. Čini se kao da je u njoj vrijeme stalo još prije nekoliko stoljeća. S brijega na brijeg pruža se slična slika - dugi gradski bedemi opasuju tijesno zbijene kuće i uske ulice, zidovi od opeke s kojih se ponegdje ljušti žbuka, stari crjepovi na krovovima, a iznad njih tornjevi palača i crkva. Reljefi i kipovi svetaca, male kapelice, križevi i kucala za vrata često krase oronula pročelja. Nad ulazima još se naziru izblijedjeli tragovi slika, prastarih kućnih brojeva i imena ulica, rukom ispisani možda još u vrijeme gradnje kuća.
 
Povijesna jezgra Siene uvrštena je na UNESCO-v popis spomenika svjetske baštine i pretvorena u veliku pješačku zonu. Na jednom od parkirališta izvan gradskih zidina možete ostaviti svoj automobil i bezbrižno se zaputiti u razgledavanje grada koji nije velik pa se lako obiđe pješice. Ni penjanje i spuštanje s jednog na drugi brežuljak nije naporno ako se ne žurite. Šećite i često zastajkujte uživajući u prizorima koji vas okružuju. Imate li mogućnosti, ostanite u Sieni barem nekoliko dana. Šteta je iz nje otići, a ne zaviriti u njezine crkve, muzeje i galerije.
Piazza del Campo
 
Bilo grada najživlje kuca na velikom središnjem trgu Il Campo. Na njemu se okupljaju turisti umorni od razgledavanja. Jednostavno sjednu ili se ispruže na tlo, stave ruksak pod glavu i odmaraju se promatrajući nebo. Il Campo je s pravom zaslužio nadimak najdojmljivijeg srednjovjekovnog trga u Italiji. Nalik na antičko kazalište, smješten je u podnožju jednog od tri brijega koje međusobno povezuje. Na njemu je sačuvana stara opeka kojom je popođen još davne 1347. godine, a linije od svijetlog travertina koje se zrakasto šire iz najniže točke dijele ga na devet dijelova.
 
Trg okružuju brojne kavane i restorani, no želite li u nekome od njih popiti piće, znajte da su cijene u njima paprene. Radije sačuvajte svoj novac za neku drugu priliku i besplatno se osvježite na Fontani radosti (Fonte Gaia) u koju se voda dovodi iz izvora udaljenog trideset kilometara. Mramorni reljefi kojima je ukrašena, kopije su originalnih djela koje je u 15. stoljeću napravio poznati kipar Jacopo della Quercia. Originali se danas čuvaju zajedno s drugim djelima velikih majstora Sienske škole, a možete ih vidjeti u Gradskom muzeju (Museo Civico), smještenom u staroj gradskoj vijećnici na dnu trga.
 
Stara gradska vijećnica (Palazzo Pubblico) dominira trgom iako se nalazi na njegovom najnižem dijelu. Nad zgradom se uzdiže 102 metra visok toranj, poznat kao Torre Mangia. Ime je dobio po zvonaru koji bi redovito spiskao sav zarađeni novac (mangiare = pojesti, odnosno spiskati). Vitki toranj s vrhom od bijelog travertina uzdiže se iznad svih drugih građevina, pa vam može služiti kao orijentir izgubite li se u nekoj od uskih i vijugavih uličica. Da bi uživali u pogledima s njegovog vrha, morate biti u dobroj kondiciji i savladati 505 strmih stepenica. U podnožju tornja stoji Capella di Piazza koju su nakon epidemije kuge 1348. godine u znak zahvalnosti podigli preživjeli građani.
Gotičke palače
 
Potkraj 13. stoljeća doneseni su strogi građevinski propisi koji su trebali osigurati ujednačeni izgled zgrada oko Piazza del Campo, no čini se da se zakon nije uvijek poštivao. Palača Sansedoni ističe se elegantno oblikovanim pročeljem s dvanaest redova prozora na četri kata. Današnji izgled zadobila je sredinom 14. stoljeća, kada su tri tadašnje zgrade spojene u jednu. Ova grandiozna građevina prati kružnu liniju trga, pa je i sama povijena cijelom svojom dužinom.
 
Stare gradske palače zadržale su svoj izvorni izgled i svjedoče o duhu vremena kada su građene. Na jednostavnim gotičkim pročeljima ističu se raskošni prozori sa šiljasto prelomljenim lukovima, a kule i prsobrani koji opasuju ravne krovove ističu njihovu obrambenu ulogu. Smještene su duž glavnih ulica i na malim trgovima u središtu grada. Najpoznatije među njima su palača Salimbeni u kojoj je bilo sjedište najstarije europske banke, palača Chigi-Saracini u kojoj je danas muzička akademija, palača Tolomei koju su sagradili nasljednici Bernarda Tolomeia, osnivača olivetanskog reda, te palača Buonsignori u kojoj se nalazi nacionalna galerija.
Zebrasta katedrala
 
Piazzu del Campo s ostalim dijelovima grada povezuje jedanaest prolaza i ulica. Krenete li uzbrdo nekom od ulica koje vode prema zapadu, uskoro ćete stići do najvišeg trga u Sieni. Na njemu vas očekuje jedna od najljepših talijanskih crkava iz razdoblja gotike, katedrala Marijinog Uzašašća. Njezina izgradnja započela je krajem 12. stoljeća, a svoju današnju veličinu dosegla je u 14. stoljeću. Pokušate li je cijelu smjestiti u objektiv svog fotoaparata, to vam veće uspjeti koliko god se trudili. Ostavite se fotografiranja, radije u miru uživajte u pogledu na njezino raskošno pročelje, a potom krenite u istraživanje unutrašnjosti koja krije veliko umjetničko bogatstvo.
 
Jedna od osebujnosti katedrale je njezin mramorni pod, ukrašen s pedeset i šest polja na kojima su prikazani različiti povijesni i biblijski događaji. Ti se dijelovi poda štite i po njima se ne smije hodati. Masivni stupovi koji dijele unutrašnjost na tri lađe potječu iz najranijeg vremena izgradnje. Oni su, kao i zidovi, građeni od redova crnog i bijelog mramora, pa njihov zebrasti izgled stvara neobični ugođaj.
Biblioteka Piccolomini
 
Nakon što obiđete sve znamenitosti, ne zaboravite posjetiti biblioteku Piccolomini koja se nalazi u sklopu katedrale. Krajem 15. stoljeća dao ju je dograditi kardinal Francesco Piccolomini (kasnije papa Pio III) kako bi u nju pohranio skupocjene knjige koje su pripadale njegovom ujaku, Papi Piju II. Strop i zidovi prekriveni su freskama živih boja koje je naslikao renesansni slikar Pinturicchio kao svoje posljednje veliko djelo.
 
Izgleda da gradski oci u srednjem vijeku nisu dijelili naše današnje ushićenje katedralom. Željeli su imati još grandiozniju crkvu, veću od katedrala svojih protivnika u Pisi i Firenci. Godine 1339. pozvali su iz Napulja poznatog arhitekta Pietra di Landa i povjerili mu podizanje divovske katedrale u koju bi se postojeća uklopila tek kao poprečna lađa. Ovaj megalomanski pothvat zaustavila je nakon devet godina epidemija kuge. Na brzinu podignuti zidovi ubrzo su počeli pucati, a oštećenja su bila prevelika da bi se mogla popraviti, pa su radovi napušteni. Dio tih zidova još i danas sablasno strši u zrak kao spomen na neostvarenu želju o posjedovanju najljepše i najveće crkve u Italiji.
Corsa del Palio
 
Najpovoljnije doba za posjet Sieni je jesen ili kasno proljeće. Dani su razmjerno dugi, vrijeme je sunčano i stabilno, a temperatura je ugodna. Možete šetati gradom do mile volje, bez opasnosti da dobijete sunčanicu ili da vas smoči kiša, a u muzejima i galerijama nećete se gurati s drugim posjetiocima. Najviše turista nahrli u Sienu ljeti, usprkos velikoj vrućini i gužvi. Jedan od glavnih razloga za to je održavanje tradicionalne konjičke utrke Palio.
 
Corsa del Palio je festival koji potječe iz srednjeg vijeka, a današnji oblik utrke ustalio se sredinom 17. stoljeća. Održava se dvaput godišnje, 2. srpnja i 16. kolovoza, na velikom središnjem trgu. Utrkuju se predstavnici deset contrada, nekadašnjih vojničkih postrojbi iz pojedinih dijelova grada. Odjeveni u šareno srednjovjekovno ruho, mahnito galopirajući na konjima bez sedla, jahači tri puta obiđu oko trga za samo jednu minutu. Pri tome se ne poštuju uobičajena pravila sportskog nadmetanja, a do pobjedničkog mjesta često se dolazi podmićivanjem. Pobjednik utrke je konj, makar na cilj stigao i bez svog jahača.
 
Želite li ovaj spektakularni događaj promatrati uživo, ulaznicu morate kupiti unaprijed, a da bi zauzeli povoljno mjesto uz samo trkalište, na trg morate doći satima prije početka utrke. Ne uspijete li nabaviti ulaznicu, još uvijek vam preostaje sudjelovanje u slavlju koje na gradskim ulicama i trgovima traje nekoliko dana.


Tekst i fotografije: Lara Černicki
lara.cernicki@zg.t-com.hr

Sniženje

Aktualno