Libricon

Područja kataloga

Libricon d.o.o.
Bleiweisova 18
10000 Zagreb
T: 01 3776 209
F: 01 3776 209
M: 091 100 1616
E: libricon@libricon.hr
Endurance

Endurance
Frank Worsley

  • ISBN: 9789535575238
  • Izdavač: Libricon
  • Jezik: Hrvatski
  • Broj stranica: 244
  • Format: 14 x 21 cm
  • Uvez: Meki uvez
  • Cijena: 110.00 kn
  • Internet cijena: 80.00 kn
  • Ubaci u košaricu
Brod Endurance zauzima posebno mjesto u analima polarnih istraživanja. O njegovoj sudbini i sudbini njegove posade ispričane su priče, napisane knjige i snimljeni filmovi. No ništa od toga nije tako upečatljivo dočaralo tu nevjerojatnu pustolovinu kao ova knjiga koju je napisao neposredni sudionik događanja i kapetan Endurancea, Frank Worsley.

Endurance je isplovio u kolovozu 1914. s posadom od dvadeset osam članova Imperijalne trans-antarktičke ekspedicije. Ekspedicija pod vodstvom legendarnog polarnog istraživača Sir Ernesta Shackletona namjeravala je preći pješice i na saonicama s jednog kraja Antarktike na drugi i time ostvariti jedini preostali veliki cilj antarktičkih putovanja nakon osvajanja Južnog pola 1911. Nije uspjela u svom naumu, ali je ostala zabilježena kao primjer ljudske upornosti, izdržljivosti i odanosti
Brod je zapeo je u antarktičkom ledenom pojasu i potonuo u Weddellovom  moru, a njegova posada bila je prisiljena iskrcati se na morski led. Nakon nekoliko mjeseci plutanja na ledu u smjeru sjevera, odjedrili su u čamcima za spašavanje do udaljenog i nepristupačnog otoka Elephant. S njega su se Shackleton, kapetan F. Worsley i još četiri člana posade u jednom od čamaca otisnuli po pomoć na Južnu Georgiju, otok udaljen osamsto nautičkih milja. Ovo šesnaestodnevno putovanje po olujnom i ledenom moru, u otvorenom čamcu i uz primitivna navigacijska sredstva, ostaje zapisano kao jedna od najvećih avantura u ljudskoj povijesti.
Šesnaest mjeseci nakon što su ostali bez broda, nasukani na nepreglednim ledenim prostranstvima bez gotovo ikakvih šansi za izbavljene, svi članovi ekspedicije su dovedeni na sigurno.

Knjiga Endurance nije samo priča o nevjerojatnoj avanturi, oda ljudskoj izdržljivosti, požrtvovnosti i odanosti, već je i posveta jednom od najodvažnijih vođa u povijesti istraživanja, Sir Ernestu Shackletonu.
Frank Arthur Worsley (1872. – 1943.) bio je novozelandski moreplovac i istraživač. Godine 1914. priključio se Shackletonovoj Imperijalnoj trans-antarktičkoj ekspediciji kao kapetan broda Endurance. Nakon potonuća broda zarobljenog u morskom ledu, bio je jedan od šestorice članova posade koji su se u čamcu za spašavanje otisnuli po pomoć u jedno od najolujnijih mora na svijetu. Zahvaljujući i njegovoj umješnosti navigacije u teškim uvjetima, čamac James Caird je uspješno doplovio do obala otoka Južna Georgia odakle je pokrenuto spašavanje ostatka posade broda Endurance. Frank Worsley bio je i kapetan broda Quest na posljednjoj Sha