Libricon

Područja kataloga

Libricon d.o.o.
Bleiweisova 18
10000 Zagreb
T: 01 3776 209
F: 01 3776 209
M: 091 100 1616
E: libricon@libricon.hr

Dodir Orijenta

Dodir Orijenta je zbirka kronološki poredanih putopisnih priča s nekoliko raznih putovanja po zemljama Istoka, koje je napisao Juraj Bubalo – putnik, pisac, filozof i vrsni poznavalac Orijenta. S putopisima o „ljudima i krajevima“ koje je autor vidio i doživio u Grčkoj, Turskoj, Siriji, Jordanu, Izraelu, Iranu, Šri Lanki, Vijetnamu i Kambodži, sjedinjeni su eseji o osobama koji su svojim izvanrednim djelovanjem te prostore obilježili. Tako se u knjizi našla neobična skupina pisaca, duhovnih učitelja i vojskovođa (Sokrat, Pierre Loti, Isus Krist, Lawrence od Arabije, Aleksandar Veliki, pukovnik Kurtz, Čedomil Veljačić i G.I. Gurdjieff), na čijim je djelima ili djelima o njima autor nalazio nadahnuće prije nego se i sam našao na putu. O utjecaju koji su ti likovi imali na njega autor kaže:

Sva su moja putovanja na razne načine vezana uz knjige i filmove. Ne mislim samo o poticajima na putovanja koje sam njihovim uživanjem dobio, nego na bitne doživljaje koje su mi pružili. Iskustva određenih knjiga, a tako i filmova, intenzitetom i značenjem mogu usporediti s doživljajima i iskustvima stečenim na putovanjima. Susreti s knjigama urezali su mi se u pamćenje isto koliko i susreti sa živim ljudima ili mjestima. I jedni i drugi svojim formativnim djelovanjem (kad bi do toga došlo) predstavljaju dijelove istog života ili iste osobnosti. U literarnom oblikovanju putopisnih zapisa ovaj sam ih puta zato odlučio i eksplicitno povezati. Ima li išta izazovnije za putnika kojem su knjige bile prvi put u drugdje, od suočenja njihove stvarnosti s onom iz vlastitog iskustva? Strastveni putnici su u pravilu uvijek bili strastveni čitatelji, što potvrđuju i ličnosti čije sam stope slijedio i opisao u ovoj knjizi.
Ova knjiga nije nastala na putovanjima, niti se na putovanjima rodila ideja za nju. Na putu su nastali samo susreti, doživljaji – katkad slučajni, a katkad inicirani svjesnim traženjem – i dnevničke bilješke, dok su sama knjiga i koncept stvoreni u autorovoj sobi pretrpanoj knjigama i diskovima, kako i priliči ovoj specifičnoj tematici. U tom smislu mogli bismo reći da Dodir Orijenta ni u kom slučaju nije niz zabilježenih impresija, već  kombinacija sjećanja i zapažanja u obliku autobiografskih crtica iz putničkog života i stručnih razmatranja o stvarima koje su autora zaokupljale na putovanjima. 


Recenzija Jasena Boke

Juraj Bubalo, tragač specijalističkih interesa, kako se sam definira, spada u kategoriju  načitanih putopisaca, onih koji inspiraciju za svoje putovanje pronalaze u omiljenoj literaturi, putujući s knjigom u ruci. Slično velikim klasicima žanra Štambaku ili  Kapuścińskom on knjige nosi kao bitan dio svoje prtljage i svoje putovanje započinje kroz njih. No, ovakav postupak 'putovanja sa zadatkom', ne čini njegovu putopisnu prozu nimalo školskom i papirnatom, ona je živa i nadahnuta suvremenošću, puna života i susreta s malim ljudima s margine koji zapravo čine dušu svake zemlje ili predjela kroz koji se putuje.
         Od Grčke i Turske, pa sve do Šri Lanke, Vijetnama i Kambodže Bubalo istražuje dodire čudesnog Orijenta, u njima uživa, ali ih i propituje, dvoji, sumnja, brine... Nervom obrazovanog putopisca - koji kroz dekadu koliko obuhvaćaju ovi zapisi zrije i stječe bogato životno i putničko iskustvo - on zadire duboko ispod površine vidljivog i otvara nutrinu svijeta kroz koji putuje. No, a to je ono što najviše volim u dobrom putopisu, osim objektivnog prikaza svijeta oko sebe, ovi zapisi nude duboki, introspekcijski pogled u pripovjedni subjekt i bez obzira na širinu svijeta u koji zadire čine ovu literaturu duboko intimnom i time bliskom svakom mislećem subjektu. Ako je takvih, u potrošačkom društvu još ostalo... 

Sniženje

Aktualno